dinsdag 8 maart 2016

Tips voor beginnende gameverzamelaars

Volg me op: https://www.facebook.com/gaminglimbo/

In de laatste paar jaar is het verzamelen van videospellen en consoles flink toegenomen. Velen twintigers en dertigers vinden op zolder hun oude spelcomputer terug en herleven de nostalgie. Vaak is het die nostalgie die ons weer terug wilt brengen naar die simpelere tijden. Geen Call of Duty of Assassins Creed, maar Mario en Sonic. Ook mensen die al lang geen spelcomputer meer hebben gehad, krijgen de kriebels om terug te gaan naar de oude glorie.

Anno 2016 is de retrospellenmarkt een booming business, keek er tien a 15 jaar geleden niemand meer om naar de 8-bit en 16-bit, nu worden er hoge prijzen gevraagd voor de cartridges. De markt wordt vooral aangewakkerd door de vele reviews en let’s plays van oude spellen op youtube. Hier wordt duidelijk dat het verzamelen van games zeer leuk kan zijn.

Dus je bent het denken om een collectie te starten. Waar moet je beginnen? Ik heb een aantal tips verzameld die ik zelf al jaren toepas. Ook als je als je zelf al langer verzamelt, kunnen ze bruikbaar zijn.

1. Kijk welk systeem je aanspreekt

Er zijn zoveel systemen ontwikkeld door de jaren heen. Stel je zelf de vraag; wat speel ik graag? Platformers zijn op elk systeem te krijgen, al is Nintendo op dat gebied al sinds het begin de meest diverse. Ook voor rollenspellen kun je het beste terecht bij nintendo. Of als je voor een wat nieuwe generatie wilt gaan, de Playstation 1 en 2 hebben zeer veel op het gebied van rollenspellen, en deze zijn op het moment vrij betaalbaar.
Mocht je meer van schieten en arcade spellen houden, dan hebben Sega en Xbox veel te bieden. De Sega Mega Drive is een goede console met veel kleurrijke arcade titels, vaak met een gunstig budget. Nintendo is op de meeste gebieden de duurste spellengigant om voor te sparen.

2. Een kleine collectie hebben is een goed begin
Als je nog een oude console met spellen op zolder hebt liggen, is dat al een mooi begin. Vaak is het je eerste ervaring met spelcomputers geweest en heb je er een bepaald gevoel bij. Het prettig om met deze collectie verder te gaan.

3. Ken je budget
Dit is een belangrijke. Bij alle verzamelingen komt het punt dat je steeds meer wilt of juist die ene titel moet toevoegen. Kijk altijd naar je budget en laat je niet verleiden tot meteen alles te kopen. Een collectie opbouwen vereist geduld en als je dat ene dure spel even laat liggen, kun mooie andere deals maken. Uiteindelijk vind je dat ene spel misschien wel voor een schappelijkere prijs. Geduld is hierbij echt geen overbodige luxe.

4. Verzamel het tegenovergestelde
Vaak wordt de waarde van een systeem en diens spellen bepaald door de vraag en aanbod. Nintendo doet het altijd goed en er zijn dan ook veel verzamelaars voor. Als je graag bezig wilt zijn met het verzamelen maar je wilt niet al je geld uitgeven, kijk dan naar de alternatieven. Ga opzoek naar systemen die op het moment niet duur zijn en “nog” niet in trek zijn bij verzamelaars. Op dit moment zijn Playstation 2 spellen vrij goedkoop te vinden. Dit zal niet altijd zo blijven. Maar met ongeveer tweeduizend titels ben je wel even zoet.

5. Wees op de hoogte van de prijzen
Met de vraag naar games zijn er ook en hoop winkels en webwinkels die een hoop aanbieden. Maar voordat je iets gaat kopen, vergelijk de prijzen en betaal niet te veel voor spellen die in de regel niet duur hoeven zijn.

6. Rommelmarkten en kringloopwinkels
Een rommelmarkt is een mooie manier om oude spullen te vinden. Al zijn er voor elke liefhebberij meerdere verzamelaars opzoek. Ga vooral vroeg als er een rommelmarkt is om je kans op spellen te vergroten. Wees wel respectvol naar de verkopers. Er zijn genoeg vroege vogels die de dozen van de verkopers letterlijk openscheuren en agressief handelen. Verkopers vinden dit niet prettig. Als jij rustig blijft en netjes vraagt of ze iets voor je in de aanbieding hebben, heb je meer kans op een leuke prijs, dan als je als een malloot dozen gaat openscheuren.
Garageverkopen zijn ook een goed optie. Ook als een verkoper geen spellen heeft, kun je altijd vragen of ze er wellicht nog op zolder hebben. Maar nogmaals, vraag het netjes.

Kringloopwinkels zijn een gok op zich. Er zullen periodes zijn dat je niks vind, andere keren ga je met volle zakken naar buiten. Meestal wordt er dagelijks aangevuld. Het is mogelijk om elke dag naar binnen te lopen, maar het moet geen sleur worden, kijk uit hiervoor.

7. Heb plezier aan het verzamelen
Deze laatste tip is de belangrijkste. Plezier in het spelen en verzamelen van spellen moet er zijn. Als je alleen maar gaat kopen om de tijd om te krijgen en je later afvraagt wat moet ik met al die spellen, dan is het wellicht beter om een andere hobby te zoeken.


Ik hoop dat ik met deze tips je een beetje op weg heb geholpen. Er zijn natuurlijk voldoende andere methodes zoals bijvoorbeeld marktplaats, maar daar is snel het plezier van af. Het leukst is om tijdens markten of garageverkopen leuke deals te vinden.

Veel plezier met zoeken :)









Geen opmerkingen:

Een reactie posten